Mistige dag
Door: Joke
Blijf op de hoogte en volg Frans Joke
01 Augustus 2016 | Namibië, Swakopmund
De ochtend begint met dichte zeemist, een kleine grijze wereld dus. We passeerden gisteren op weg hierheen Walvis Bay, dat ligt 30 km. ten zuiden van Swakopmund. Dit was lang een enclave van de Britse Kaapkolonie en later van Zuid-Afrika, vandaar deze wijze van uitspreken en schrijven. Een echte zeehaven, dus belangrijk voor de economie. Werd dan ook pas in 1994 aan de staat Namibië overgedragen. We rijden erheen en spotten de flamingo's in de duinmeren en in de lagoon. Verder vinden we er weinig gezelligheid aan, ook niet in het centrum. Een echte industriestad. We zagen toen we er gisteren langsreden een industrieterrein met enorme kranen, dat duidt meestal op een natuursteenfabriek. Wij vandaag erop af, bij de poort beveiliging die ons moeizaam doorlaten en ons verwijzen naar de kantoren. Daar ons verhaal gedaan, zelf natuursteenbedrijf blablabla, kaartje afgegeven en gevraagd of we rond mogen kijken. De directeur zelf kwam eraan te pas, maar we mogen alleen onder begeleiding rondkijken en absoluut geen foto's nemen. Het is een gigantische hal van Best Cheers (BC) Stone met een 400 meter lange hal vol moderne apparatuur. Zo'n 20 enorme zaagmachines werken continue om de blokken graniet en marmer in platen te zagen, in 3 ploegendienst. De steen komt uit Namibië is vooral geel/bruin (graniet) en wit (marmer). African Carrara is een van de producten. Erg interessante ronde gemaakt. Daarna terug naar Swakopmund, waar we lopend een rondje centrum doen. Wat shoppen en ook de Kristall Galerie bezoeken met veel edelstenen. Wel één Schwarzwälder Kirschtorte genomen samen bij Cafe Anton. Ook 's middags bleef het grijs en bewolkt, jammer even geen blauwe luchten. Kortom: weinig nieuws, deze maandag leek een normale 'werkdag' vol steen.
De komende dagen geen Internet bereik voor een dag of wat. We gaan de natuur weer in. Maar, tot een volgende ronde!
Afstand: 60 km.
Temperatuur: 18-20 graden