Poel des levens - Reisverslag uit Okaukuejo, Namibië van Frans Joke - WaarBenJij.nu Poel des levens - Reisverslag uit Okaukuejo, Namibië van Frans Joke - WaarBenJij.nu

Poel des levens

Door: Joke

Blijf op de hoogte en volg Frans Joke

06 Augustus 2016 | Namibië, Okaukuejo

Na 2 nachten in de omgeving van Twyfelfontein gaan we weer een adresje verderop. Wij rijden in noordwestelijke richting.
Wat een aparte omgeving toch met bizarre rotsformaties, tafelbergen, soms en dorpje met 6 huizen: het lijkt meer een road movie dan een road trip onderweg. De wegen zijn ontzettend slecht dus dat vergt veel tijd. Langs de weg overal onbevolkte zelfgebouwde souvenirkraampjes, vooral met stenen en sieraden van steentjes. Het geld deponeer je maar in en pannetje daar er soms staat. We maken een (lunch en tank) stop bij Palmwag, nadat we eerst giraffen hebben gespot. Ze zijn hier wat bleekjes van kleur, of misschien camouflage vanwege de omgeving? Onderweg een veterinaire controlepost. Of we vlees of vleeswaren aan boord hebben, en als we neen zeggen de vraag een koelbox met inhoud? Negatief. Banden worden ontsmet en we mogen door de poort verder, nadat al onze gegevens zijn genoteerd. Deze route is trouwens zo rustig dat je elkaar groet als je iemand tegenkomt. En daar krijg je geen tennisarm van.
Dan over de Grootbergpas, en naar de nabijgelegen Grootberg lodge. Om bij de lodge te komen moet je een ontzettend steile weg omhoog, zelfs met onze SUV of 4 wheel en stuurkunst lukt dat niet. Het alternatief is je auto op de parkeerplaats onderaan te zetten en dan komt de jeep van de lodge en brengt je omhoog. Het is een helling van wel 20-25% schatten we en vreselijk eng.
Grootberg lodge wordt geëxploiteerd door de lokale bevolking, de opbrengsten komen ten goede aan de community. Wat een bijzondere locatie is dit weer met uitzicht over het Etendeka Plateau. Ligging op 1600 meter hoogte. Helaas is het heiig als we er logeren. Er loopt veel wild (zoals zebra's, oryxen, allerlei bokken, bavianen) rond de accommodatie, dus 's avonds mag je alleen onder begeleiding naar je huisje.

Afstand: 150 km.
Temperatuur: 30 graden

Vrijdag 5 augustus 2016
De zon is al een tijdje wakker als we opstaan en de deur naar het terrasje openen. Die heeft al behoorlijk kracht zo ’s morgens vroeg!
We besluiten de excursie naar een Himba gemeenschap niet te gaan doen en een dag rust en relaxen in te voegen. Het programma is toch redelijk intensief en dan zouden we 7 uur vertrekken. De wildexcursies vertrekken nog vroeger. De Himba’s zijn een nomadisch volk dat vasthoudt aan tradities en levenswijze zoals zij vanouds deden. Zoals het insmeren met rode aarde. Het Himba dorp hier in de buurt schijnt echter vrij toeristisch te zijn horen we van mede gasten. Daarom dus niet.
Ontbijten op ons gemak en begeven ons naar het terras bij het zwembad. Lekker lezen, koffie en thee mag je de hele dag pakken en dan vliegt de dag toch om.
Ze spreken hier de kliktaal, heel bijzonder om te horen. Bij het avondeten doet het personeel een zang- en dansvoorstelling.
De vriendelijkheid van de mensen is spontaan, soms wat verlegen.
Morgen naar Okaukuejo in Nationaal Park Etosha, daar zijn we erg benieuwd naar.

Afstand: 0 km
Temperatuur: 30-35 graden

One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.

Zaterdag 6 augustus 2016
Na Grootberg gaan we op naar het volgende hoogtepunt: Etosha Park National Park. We stoppen kort als we een begraafplaats zien in Kamanjab, altijd interessant in het buitenland. We tanken en stoppen in Outjo, waar een uitstekende Bäckerei heerlijke broodjes verkoopt en voor het eerst in Namibië een heel erg lekker kop koffie (Lavazza).
Veel ezels aan het grazen onderweg.Hier hebben ze i.p.v. paard en wagen ezel en wagen.
Buiten Etosha liggen een aantal luxe lodges met privé reservaat. Wij willen echter IN het park slapen. Ons stempel van binnenkomst Etosha bij de Andersson Gate ontvangen we om 13.14 uur. Hier hebben we dan ook een eenvoudig huisje vlakbij een ‘waterhole’. Maar ook in dit Okaukuejo Rest Camp blijkt ons chaletje weer keurig te zijn. Het is een dorp op zich met de huisjes, een camping, een restaurant, winkel en benzinepomp. Wel een klein beetje het Beekse Bergen gevoel hier. We horen ook veel Nederlands om ons heen, hetgeen tot nu toe sporadisch voorkwam.
Maar omdat we in Etosha Park zitten kunnen we met name ’s morgens en ’s avonds als de dieren in grote getale aanwezig zijn zo van het huisje naar de poel lopen, waar de hele dag activiteiten zijn. In deze droge tijd noodzakelijk voor de dieren om hier te komen drinken. De hele Jumbo familie poseert! Wel 40 totaal en daardoor indrukwekkend, jong en oud. Ook giraffen met hun aparte wijze van bukken (benen wijd gespreid) altijd een foto waard. Verder zebra's, bokken in soorten en maten, oryxen. Het is net de Ark van Noach. We hebben er drie uur zitten genieten.
Er staan bankjes bij de waterpoel en het is mooi de dieren zo dichtbij te zien en kunnen fotograferen. In het donker gaan de spots aan.
Foto’s kunnen niet 100% vastleggen, wat we met onze ogen zien. Het fototoestel maakt sowieso overuren hier.
Poel des levens ..... hoe mooi een waterplas kan zijn.

Afstand: 260 km.
Temperatuur: 35 graden