We overwonnen de Swartberge
Door: Joke
Blijf op de hoogte en volg Frans Joke
07 November 2019 | Zuid-Afrika, Oudtshoorn
We worden wakker doen de gordijnen open en er grazen nyala’s bij ons terras. Veel vrouwen en kids, slechts 1 man. Die laatste is heel anders dan het vrouwvolk en veel mooier. Helaas dames.
Vanuit de lodge gaan we via binnendoor wegen naar de Swartberg Pass. Een uitdaging op zich, een heel slecht wegdek ruim 20 km. met veel haarspeldbochten en 14% hellingen. Was het gisteren wurg-wurg, nu wurg in het kwadraat. Daarbij zie je vaak niet wat er komt maar na iedere heuvel ontwaren we veel moois. Stapvoets rijden we naar de top op 1583 meter hoogte en het uitzichtpunt biedt fantastische views. Koud daarboven. Zie foto’s. Langs de weg de mooiste protea’s waar je in Nederland bij de bloemist grof voor moet dokken. De afdaling naar Prince Albert doet in procenten niets af van de klimtocht omhoog naar de Swartberg. Na de imposante route komen we aan de andere kant van de berg uit en via goed asfalt bereiken we Prince Albert.
Daarna de weg naar Oudtshoorn via Klaarstroom en dan kom je bij de Meiringspoort. Deze ‘poort’ is een zigzaggende weg door de canyon met bijzondere ravijnen en hoge rotsen, heel apart. Ook erg mooi. Maar Swartberg is spectaculairder. Totaal zo ‘n 4 uur echt gereden vandaag, maar wat was het de moeite waard. De natuur hier is de mooiste tot nu toe deze reis!
Oudtshoorn is bekend om zijn ca. 400 boerderijen met struisvogels, in Afrikaans volstruis. Vol en struis zijn ze inderdaad. Zo’n 180-200 cm hoog en ze wegen al snel 100-150 kilo. Een loopvogel, want vliegen kunnen ze niet. Ze hebben een enorm lijf op hoge, dunne poten en een lange nek met een klein kopje erop. Hun eieren zijn groot, zwaar (1-1,5 kg) en vooral mooi. De mannen zijn ook hier weer het mooiste met zwarte veren en een witte verenstaart en de vrouwen moeten het doen met veel saaiere bruingrijsachtige veren. Vroeger vooral voor de verkoop van veren voor hoeden, boa’s, nu voor tassen, riemen en vlees. Het vlees is goed en gezond (als mager rundvlees) en bevat weinig cholesterol.
Dan komen we aan bij de nieuwe accommodatie De Zeekoe. Zeekoe = nijlpaard. Het is een oude struisvogelboerderij maar nu alleen nog een werkende gewone boerderij, de volstruisen zijn verkocht. Het complex heeft 27 kamers en apart nog 7 cottages, iets verderop. We maken een afspraak voor ‘s middags en bekijken wederom alle types kamers, huisjes en faciliteiten. Het hoort erbij als je korting krijgt.
Vandaag veel mooie natuur gedaan, daardoor geen andere activiteiten hier in/om Oudtshoorn. We schrijven een prachtige dag bij!
Nu tijd om te relaxen, verslag te schrijven en te wijnen, wijnen, wijnen zoals dat populair heet.
Vanavond verplicht vroeg naar bed, hoop dat het lukt om bijtijds te gaan slapen. Want .... de meerkat excursie start om 5 uur! Zzzzzzzzzzzzz.
Foto’s gisteren erbij gezet.
Afstand: 150 km.
Weer: 18 - 24 graden